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Dom Pérignon P2 2004 Maison Moët & Chandon

Das Plénitude-Konzept wurde bei Dom Pérignon über Jahre hinweg entwickelt. Nach Analyse des natürlichen Reifeprozesses, den ein Jahrgangschampagner zu durchlaufen scheint, stellte das Winzerteam fest, dass dieser Champagner sich nicht stetig und linear entwickelt und reift, sondern in drei definierten Lebensphasen. Die erste Phase (P1) ist nach mindestens 8 Jahren auf der Hefe und der Stil, den die meisten Verbraucher kennen, der traditionelle "Jahrgangschampagner" mit dem grünen Etikett. Die zweite Phase (P2) dauert etwa 12-15 Jahre. In dieser Zeit macht die Cuvée einen grossen Sprung auf ein völlig neues Qualitätsniveau, auf dem sie viele Jahre lang stagniert. In der dritten Phase (P3) erreicht er dann nach 20-30 Jahren seinen endgültigen Höhepunkt. Ursprünglich wurden diese reifen Jahrgänge unter dem Namen „Oenothèque“ in limitierter Auflage angeboten und im Jahr 2014 in „Plénitude“ umbenannt. Rebsorten: 62% Pinot Noir, 38% Chardonnay aus 100% Grand & Premier-Cru-Lagen Reifung auf der Hefe: 16 Jahre, Dosage: 5 g/l DOM PÉRIGNON DEGUSTATIONSNOTIZ: Die Frucht des Jahrgangs 2004 bleibt diskret, aber klarer definiert in dieser zweiten Fülle des Jahrgangs. Zitrusnoten von rosa Grapefruit und Blutorange werden sanft von Feigen abgelöst. Die zusätzliche Zeit auf der Hefe hebt die Mineralität des Jahrgangs mit der erhabenen Reife hervor, die das Markenzeichen von Dom Pérignon ist. Der Plénitude 2 von 2004 besitzt Noten von Kakao, Mokka, gerösteten Nüssen, Brioche und Honig. Der Wein balanciert zum Teil mit einer Unmittelbarkeit und Überraschung und entwickelt sich zwischen Spannung und Schwerelosigkeit. Es hat eine extreme, taktile Präzision, tief und skulptural. Die Eindrücke vereinen sich in einem anhaltenden und eleganten Abgang, der von saftigen Lakritznoten unterstrichen wird.
Country: France
Region: Champagne
Producer/appellation: Moët&Chandon
Wine type: Champagner
Year: 2004
Content: 75 cl
Oranic/bio dynamic: No

97

Antonio Galloni

Vinous

The 2004 Dom Pérignon P2 is now entering its first plateau of maturity, where the first notes of aromatic development are present. Hints of marzipan, lemon confit dried flowers, mint, spice and baked apple tart lend notable complexity throughout. Soft contours add to its open-knit, creamy personality. 03/2024


96

Richard Juhlin

Richard Juhlin

2004 stands out as perhaps the lightest and most uncomplicatedly generous year of the 2000's at Dom Pérignon. I have always loved the wine's direct charm and easy accessibility. There has always been a fruit here that ranges all the way from light citrus via apples to exotic fruits. The roasting passes chocolate and nougat and the wine is almost painfully difficult to spit in its perfect balance and lightness it received after the ultra-concentrated 2003 that gave this overgenerous harvest. Just as I predicted, this is the first time I will not be equal, or more impressed by the P2 version. Understand me right! The extra time the wine spent in Dom Pérignon's cellar has of course built up the champagne's muscles and concentration considerably. The whole wine is much more gastronomic than the original version and the storability is much better. Here we are dealing with a powerful compact wine with unrequited grandeur and aromatic style reminiscent of a young Corton Charlemagne. Slightly knotted and subdued in the scent with beautiful buttery and hazelnut-like basic notes and a hint of grapefruit and blood orange. Uniform and full-bodied taste with serious chalk and dry nuttiness with a spicy finish of anise, but the fruit is currently a bit hidden. I also think that the significantly lower dosage of 4 grams of sugar further contributes to a slower curve and a more serious vinous profile than P1. Promise me to put away this great wine in the cellar and drink side by side with the original version from the same year. For the next two years, P2 will be beaten, but in the long run it will probably be the winner. 04/2024


95

William Kelley

Robert Parker/Wine Advocate

The 2004 Dom Pérignon P2 is drinking beautifully on release, wafting from the glass with aromas of sweet orchard fruit, fresh peach, pastry cream, buttered toast and cotton candy that display a less reductive profile than the original disgorgement. Medium to full-bodied, pillowy and charming, with an ample, enveloping core of fruit, succulent acids and a pretty pinpoint mousse, it concludes with a long, sapid finish. Forward and giving, there's no obvious reason to defer gratification. 08/2022


96

James Suckling

James Suckling

A solid Champagne with sliced peaches and apples with loads of phenolics and intensity. Full and tightened down. But remains fresh and focused. Big wine. Best with food. Drink or hold. 07/2023