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Château Durfort-Vivens 2019 2e Cru Classé, Margaux AC, MC

Das Château Durfort-Vivens ist seit 1961 im Besitz der Familie Lurton, als Lucien Lurton es von der Familie Gineset erwarb. Viele Jahre lang wurde dieses Anwesen in Margaux, das zur Kategorie 2ème Cru Classé gehört, als leistungsschwach angesehen. Seit Luciens Sohn Gonzague das Ruder übernommen hat, erlebt das Weingut jedoch eine kleine Renaissance. Die Weinberge von Durfort-Vivens (Cabernet Sauvignon 65 %, Merlot 20 %, Cabernet Franc 15 %) liegen auf kiesigen Böden, die mit Kalkstein durchsetzt sind. Die Weinbereitung umfasst eine etwa 18-monatige Holzreifung in zu 30–50 % neuen Eichenfässern. Der Anteil von Cabernet Sauvignon ist im endgültigen Verschnitt (82 %) der höchste aller Weine im südlichen Médoc und verleiht dem Wein die klassischen Cassis-Eigenschaften sowie bemerkenswerte Tannine und Struktur. Durfort-Vivens kann nach etwa 5 Jahren in der Flasche genossen werden, verbessert sich aber noch bis zu 10 Jahre lang. Seit 2016 ist das Gut bio-dynamisch zertifiziert.
Land: Frankreich
Region: Bordeaux
Produzent/Appellation: Margaux
Weintyp: Rotweine
Jahrgang: 2019
Inhalt: 75 cl
Bio/Biodynamisch: Ja

95

Antonio Galloni

Vinous

The 2019 Durfort-Vivens has fleshed out nicely. Silky, red/purplish fruit, blood orange and pomegranate give this plush Margaux fabulous depth. Time in the glass brings out very pretty floral accents to round things out. This classy Margaux is elegant, nuanced and polished. It's a terrific effort from Gonzague Lurton. 01/2022


92

Neal Martin

Vinous

The 2019 Durfort-Vivens was matured two-thirds in new oak barrels and one-third in amphorae. The plush nose of blueberry and violet scents is very Margaux in style, though much tighter than I was anticipating. The poised palate is medium-bodied with supple tannins, and quite delineated toward the the finish, which shows more mineralité than previous vintages and impressive linearity. Excellent. 12/2021


96

William Kelley

Robert Parker/Wine Advocate

The 2019 Dufort Vivens is a brilliant Margaux, unwinding in the glass with aromas of blackberries, licorice, sweet soil tones, spices and rose petals. Full-bodied, deep and concentrated, with a fleshy core of fruit, rich, powdery tannins and a lively spine of acidity, it concludes with a long and penetrating finish. The blend is dominated by fully 92% Cabernet Sauvignon, which lends the wine immense nobility. Anyone who isn’t aware of just how good Gonzague Lurton’s wines are these days should taste a bottle. 04/2022


95

James Suckling

James Suckling

Aromas of fresh blueberries, currants, crushed raspberries, tobacco leaves, lemon zest, cocoa and oyster shells. It’s medium-bodied with fine, precise tannins. Supple and silky with excellent freshness. One third aged in terracotta amphora. 90% cabernet sauvignon and 10% merlot. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Try from 2025. 02/2022