Zum Hauptinhalt springen

Château Durfort-Vivens 2020 2e Cru Classé, Margaux AC, MC

Das Château Durfort-Vivens ist seit 1961 im Besitz der Familie Lurton, als Lucien Lurton es von der Familie Gineset erwarb. Viele Jahre lang wurde dieses Anwesen in Margaux, das zur Kategorie 2ème Cru Classé gehört, als leistungsschwach angesehen. Seit Luciens Sohn Gonzague das Ruder übernommen hat, erlebt das Weingut jedoch eine kleine Renaissance. Die Weinberge von Durfort-Vivens (Cabernet Sauvignon 65 %, Merlot 20 %, Cabernet Franc 15 %) liegen auf kiesigen Böden, die mit Kalkstein durchsetzt sind. Die Weinbereitung umfasst eine etwa 18-monatige Holzreifung in zu 30–50 % neuen Eichenfässern. Der Anteil von Cabernet Sauvignon ist im endgültigen Verschnitt (82 %) der höchste aller Weine im südlichen Médoc und verleiht dem Wein die klassischen Cassis-Eigenschaften sowie bemerkenswerte Tannine und Struktur. Durfort-Vivens kann nach etwa 5 Jahren in der Flasche genossen werden, verbessert sich aber noch bis zu 10 Jahre lang. Seit 2016 ist das Gut bio-dynamisch zertifiziert.
Land: Frankreich
Region: Bordeaux
Produzent/Appellation: Margaux
Weintyp: Rotweine
Jahrgang: 2020
Inhalt: 75 cl
Bio/Biodynamisch: Ja

96

Antonio Galloni

Vinous

The 2020 Durfort-Vivens is a dense, concentrated wine, just as it was en primeur. Blackberry jam, grilled herbs, lavender, menthol and chocolate are some of the many notes that build as the 2020 shows off its breadth and sheer power. Striking inner perfume and sweet aromatics lend an exotic flair that is so distinctive. Superb. 12/2022


92

Neal Martin

Vinous

The 2020 Durfort-Vivens is aged in two-thirds new barrel and one-third amphora. It has a fresh and lively bouquet, black cherries intermixed with veins of blue fruit, very pure and oddly Burgundy-like. The oak is nicely integrated. The palate is well balanced with grainy tannins, quite strict and saline, lightly spiced and then easing down with a pliant, graphite-tinged, almost Pauillac-like finish. Give this 4-6 years in bottle. 12/2022


95+

William Kelley

Robert Parker / Wine Advocate

The 2020 Durfort Vivens has turned out beautifully, unwinding in the glass with aromas of dark cherries and berries mingled with hints of licorice, baking chocolate and mint. Medium to full-bodied, deep and fleshy, it's layered and concentrated, with lively acids and broad structural shoulders, its generous endowment of powdery tannin asserting itself on the youthfully firm finish. More tightly wound than the extroverted, charming 2019, the 2020 will demand patience, but it's a very strong performance for this estate. 04/2023


96

James Suckling

James Suckling

Aromas of blackberries, black olives, lead pencil and blueberries. Full-bodied with very velvety tannins. It’s big and rich for Margaux, but then it tightens at the finish. It will come around with bottle age. One for the cellar. 88% cabernet sauvignon and 12% merlot. From biodynamically grown grapes. Try after 2026. 12/2022