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Château Durfort-Vivens 2023 2e Cru Classé, Margaux AC, MC (lieferbar Mitte 2026)

Das Château Durfort-Vivens ist seit 1961 im Besitz der Familie Lurton, als Lucien Lurton es von der Familie Gineset erwarb. Viele Jahre lang wurde dieses Anwesen in Margaux, das zur Kategorie 2ème Cru Classé gehört, als leistungsschwach angesehen. Seit Luciens Sohn Gonzague das Ruder übernommen hat, erlebt das Weingut jedoch eine kleine Renaissance. Die Weinberge von Durfort-Vivens (Cabernet Sauvignon 65 %, Merlot 20 %, Cabernet Franc 15 %) liegen auf kiesigen Böden, die mit Kalkstein durchsetzt sind. Die Weinbereitung umfasst eine etwa 18-monatige Holzreifung in zu 30–50 % neuen Eichenfässern. Der Anteil von Cabernet Sauvignon ist im endgültigen Verschnitt (82 %) der höchste aller Weine im südlichen Médoc und verleiht dem Wein die klassischen Cassis-Eigenschaften sowie bemerkenswerte Tannine und Struktur. Durfort-Vivens kann nach etwa 5 Jahren in der Flasche genossen werden, verbessert sich aber noch bis zu 10 Jahre lang. Seit 2016 ist das Gut bio-dynamisch zertifiziert.
Land: Frankreich
Region: Bordeaux
Produzent/Appellation: Margaux
Weintyp: Rotweine
Jahrgang: 2023
Inhalt: 75 cl
Bio/Biodynamisch: Ja

92-95

Antonio Galloni

Vinous

The 2023 Durfort-Vivens is a very pretty, understated wine. In 2023, Durfort is marked by a brighter profile than usual: red fruit, blood orange and flowers. Medium in body and persistent, with good energy and very fine balance, the 2023 is promising. Even though it’s showing a touch of oak at this stage, this layered and sumptuous offering is showing well 04/2024


94-95

William Kelley

Robert Parker/Wine Advocate

The 2023 Durfort Vivens is once again dominated by Cabernet Sauvignon, which represents 92% of the blend. Unwinding in the glass with aromas of minty cassis, plums and berries mingled with hints of pencil shavings and violets, it's medium to full-bodied, deep and layered, with good concentration, sweet tannins and a long, penetrating finish. With a pH of 3.66 and 13.7% alcohol, it's a resounding success. 04/2024


94-96

Jeb Dunnuck

Jeb Dunnuck

Cassis, ripe tobacco, cedar pencil, chocolate, and smoky nuances all shine in the 2023 Château Durfort-Vivens, a gorgeously textured, medium to full-bodied, ripe, textured, straight-up velvety Margaux offering integrated tannins, plenty of classy background oak (it's resting in 70% new barrels), and a great finish. It's another brilliant Margaux in the vintage with tons to love. 05/2024


95-96

James Suckling

James Suckling

This has very fresh, lively and almost al-dente fruit. It’s mouthwatering and juicy. Medium-to full-bodied, refined and seamless. Long, with a firm backbone of tannins that are very fine and polished. Crunchy and structured. Chewy at the end. 92% cabernet sauvignon and 8% merlot. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. 04/2024