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Château Latour 2012 - REL 2025 ex Château 1er Cru Classé, Pauillac AC, MC

Das Château Latour liegt im Herzen der Weinregion Médoc, etwa 50 km nordwestlich von Bordeaux, wo die Geschichte der Weinberge von Bordeaux ihren Anfang nahm. Sein Grand Vin wird ausschliesslich aus alten Reben hergestellt, die durchschnittlich 60 Jahre alt sind und innerhalb des Enclos – dem besten Terroir des Weinguts – gepflanzt wurden. Diese 47 Hektar grossen Weinberge überblicken die Gironde-Mündung. Seit 1993, unter der Eigentümerschaft der Familie Pinault, hat das Weingut grosse Veränderungen durchlaufen, die alle darauf abzielen, das unerschütterliche Bekenntnis von Château Latour zur Exzellenz seiner Weine zu bewahren. JAHRGANG 2012: 2012 war ein eher später Jahrgang, geprägt von erheblichen Niederschlägen und Mineralisierung im Frühjahr, gefolgt von einer erheblichen Sommerdürre. Mit Ausnahme einer sehr kalten ersten Februarhälfte war der Winter mild und feucht. Die hohen Niederschläge im Frühjahr konzentrierten sich hauptsächlich auf den April. Der Pilzbefall im Weinberg wurde durch allgemein kühle Temperaturen und einen späten Beginn des Vegetationszyklus eingedämmt. Der Mai war trocken mit sehr unterschiedlichen Temperaturen, während der Juni regnerisch und mild war. Die trockenen und mässig warmen Bedingungen im Juli und August sorgten für ein langsames und optimales Wachstum der Beeren, wodurch sowohl die aromatische Komplexität der Früchte als auch eine schöne Frische am Gaumen erhalten blieben. Die Lese erfolgte vom 24. September 2012 bis 16. Oktober 2012. 90 % Cabernet Sauvignon, 9 % Merlot, 1 % Petit Verdot.
Land: Frankreich
Region: Bordeaux
Produzent/Appellation: Pauillac
Weintyp: Rotweine
Jahrgang: 2012
Inhalt: 75 cl
Bio/Biodynamisch: Nein

96

Neal Martin

Vinous

The 2012 Latour has a potent bouquet of blackberry, graphite and distinctive tertiary notes [instead of more marine scents observed four years earlier]. Initially, the palate is slightly disjointed on the entry and displays a subtle herbal quality, plus hints of pencil shavings. The 2012 demands a few minutes to really coalesce and achieve the precision and pixelation that have been the hallmark of this Grand Vin in its youth. Layers of black fruit coat the mouth, and a bitter edge lends tension, particularly toward the very persistent finish. Though its release implies, and the rhetoric from the château indicates, that it is ready to drink, if you want my advice, cellar the 2012 for another five or six years to witness it in full flight. It has always been a candidate for wine of the vintage... just have a bit of patience. 04/2020


96+

Lisa Perrotti-Brown

Robert Parker/Wine Advocate

The 2012 Latour is a blend of 90.2% Cabernet Sauvignon, 9.6% Merlot and 0.2% Petit Verdot. Medium to deep garnet colored, the nose slowly, measuredly emerges with notions of preserved Morello cherries, baked blackcurrants and blackberry compote, giving way to nuances of pencil shavings, unsmoked cigars, Chinese five spice and sandalwood plus ever so subtle hints of cardamom and eucalyptus. Medium-bodied, the palate delivers mouth-coating black and red fruit preserves with a firm, grainy-textured frame and fantastic freshness, finishing with a veritable firework display of lingering spices and minerals. This is a more restrained, relatively elegant vintage of Latour that may not have that “iron fist in a velvet glove” power of the greatest vintages but nonetheless struts its superior terroir and behind-the-scenes savoir faire with impressive panache. It is drinking nicely now with suitably rounded-off, approachable tannins, and the tertiary characters are just beginning to bring some more cerebral elements into the compote of temptingly primary black fruits. But, if you’re looking to drink it in full, flamboyant swing, give it another 5-10 years in bottle and drink it over the next 20-25 years+. 03/2020


94

James Suckling

James Suckling

Very perfumed with hints of minerals, currants, wet earth and stones. Full-bodied, muscular and chewy. Polished tannins, tight acidity and a savory finish. Very reserved. Muscular. Better in 2019. 02/2015


97

Jane Anson

Inside Bordeaux

Re-release of the 2012 vintage, the first one that came off the Place de Bordeaux, and it is moving into its drinking window at 14 years old, although as ever with Latour there is no rush to drink this, and the wine seems in a similar place to my last tasting in 2022. Plenty of Pauillac typicity in terms of blackcurrant and bilberry fruit shot through with mint leaf and cedar, given depth and character with fennel, liquorice, crayon, crushed rocks, graphite. Muscular tannins but with enough light in between to make this a relatively early-drinking Latour. Harvest September 24 to October 16. 08/2025


96

David Sly

Decanter

A decade in the bottle, yet this powerful Bordeaux expression is still tightly wound and youthful. Its serious core of black fruit – with 90% Cabernet Sauvignon augmented by 9.6% Merlot and a pinch of Petit Verdot to add vibrant colour and a rich floral lift – enters the palate with confronting force, then finishes with a tight, flinty lick and the squeeze of muscular tannins. It has the architecture to last for decades in the cellar. 04/2025