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Brut Millésimé 2008 Champagne Louis Roederer

Seit der Gründung des Unternehmens im Jahr 1776 in Reims ist das Weingut Louis Roederer im Besitz derselben Familie. Es gehört heute zu den drei bedeutendsten, unabhängigen Champagnerhäuser. Seit Januar 2006 führt Frédéric Rouzaud, direkter Nachfahre von Louis Roederer, als Directeur Général, die ausschliesslich an der Qualität orientierte Firmenphilosophie fort. Die 240 Hektar des Roederer-Weingutes sind bei durchschnittlich 98% Grand-Cru klassifiziert. Das Weingut deckt zwei Drittel des Traubenbedarfs des Hauses aus eigenem Rebbesitz. Weshalb der Champagner von Louis Roederer auch als „Champagner vom Eigentümer“ gilt. Dank dieses in der Branche einzigartigen Umstandes hat Louis Roederer eine umfassende Kontrolle über seine Produktion. Schimmernde Farben und Reflexe, lichtdurchstrahlt von aufsteigenden Bläschen. Klassisches Bouquet der grossen Pinot Noir aus Verzenay/Verzy, man findet Noten von reifen Früchten: weisse Früchte (Williams-Birne), Weinbergpfirsich, verbunden mit säuerlichen Noten von Zitrusfruchtschalen. Des Weiteren findet man Trockenfrüchte, die durch geröstete Noten aus dem Ausbau im französischen Eichenfass und aus der Autolyse verlängert werden. Dichte, runde und sinnliche Attaque, wie sie typisch für den Tonerde-Kalksteinboden des Gebietes des Vintage von Louis Roederer ist. Die Frucht ist saftig, fleischig und entwickelt sich nach Rot (Feige) und bis hin zu leichten, blumigen Noten von Rosen. Es folgen säuerliche Aromen von Zitrusfrüchten, Gewürzen, frischem Holz und dunkler Schokolade. Von energischem und dynamischem Charakter, gleichermassen strukturiert wie sehr rein. Die Dichte und Frucht des Weins stützt sich auf Frische, Eleganz und langen Abgang. Diesem Vintage 2008 gelingt ein hervorragendes Konzentrat, das energisch und intensiv die Materie und die Stärke dieses grossen Jahrgangs vereint. Zusammensetzung 70 % Pinot Noir und 30 % Chardonnay (wovon 30 % im Holzfass ausgebaut werden).
Land: Frankreich
Region: Champagne
Produzent/Appellation: Roederer Louis
Weintyp: Champagner
Jahrgang: 2008
Inhalt: 150 cl
Bio/Biodynamisch: Nein

94

Richard Juhlin

Richard Juhlin

Oh how expensive it has become, but so insanely good that the wine must still qualify as affordable. It would be a great shame if you open this wine too quickly out of sheer curiosity. Here is certainly an extremely impressive crystal clear, excuse the metaphor, purity that sparkles like the purest diamond or, excuse again, rock crystal. It is of course not a crime that already meet the sublime purity. Nor is it a crime to become seduced by the seamless texture with the incipient creaminess or clarity of the fruit topped with white chocolate. Still, it is well worth waiting for to become as grand as the legendary 2002. 09/2021


93

Stephan Reinhardt

Robert Parker/Wine Advocate

From a "beautiful vintage" (JB Lécaillon), the 2008 Vintage Brut offers a very precise and refined nose of sweet cherries and lemons. Broad and round on the palate, with orange and lemon flavors, this full-bodied, full-flavored, yet very precise 70/30 Pinot and Chardonnay blend reveals great purity, vitality, finesse and a persistent finish. Sourced from clay soils in Verzy and Verzenay (Pinot), as well as Chouilly, the dry and intense 2008 reveals a remarkable transparency and definition. In fact, this cuvée seems to fly over the palate, but also coats it with an elegant and harmonious fruit. Forty percent of the wine was fermented in oak and 20% underwent malolactic fermentation. This is a very good value. Except of the Brut Premier and the Carte Blanche (which I did never taste) all Roederer cuvées are vintage Champagnes; or to be more precise - terroir-driven millésimes. Since the prestigious family-owned estate in Reims cultivates a stately amount of grand cru vineyards between their pressing centers in Verzepay (Montagne de Reims), Ay (Vallée de la Marne) and Avize (Côte de Blancs), Louis Roederer focuses on the production of a neat range of distinctive Champagnes. These are not just influenced by the blending of varietals (mostly barrel-fermented Pinot Noir and Chardonnay but also Meunier), but the characteristics of every single plot whose musts and wines are carefully combined by chef de cave Jean-Baptiste Lécaillon. The result is a beautiful range of classic Champagnes that contain the famous Cristal (Blanc and Rosé). Mind you, though, that not a single cuvée of Louis Roederer is of just average quality. At least the difference of quality between the Blanc de Blancs Vintage (currently 2009) or the Vintage (2008) is much smaller compared to the Cristal (2007) than the price might indicate. In fact, I don't leave my home airport (in both directions) without buying a bottle of Roederer's excellent 2008 Vintage.