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Maya 2022 Oakville, Dalla Valle Vineyards

Dalla Valle Vineyards gilt als eines der renommiertesten familiengeführten Weingüter im Napa Valley. Das 1986 von Naoko und ihrem verstorbenen Ehemann Gustav Dalla Valle an den berühmten östlichen Hängen von Oakville gegründete Weingut Dalla Valle Vineyards hat sich als eines der weltweit renommiertesten Weingüter einen Namen gemacht, das Jahrgang für Jahrgang Weine von außergewöhnlichem Charakter und Komplexität hervorbringt. Heute wird Dalla Valle von dem Mutter-Tochter-Team Naoko und Maya Dalla Valle geleitet, die mit einem illustren Team zusammenarbeiten, zu dem der beratende Winzer Andy Erickson, der Weinbergmanager Edgar Alfaro sowie der beratende Önologe Michel Rolland gehören. Mit der gemeinsamen Mission, Dalla Valle für kommende Generationen zu erhalten, kümmert sich diese engagierte Gruppe mit einer Sorgfalt und Detailgenauigkeit, die sonst nur den großen Erstgewächsen vorbehalten ist, um alle Aspekte des Weinbaus und der Weinherstellung. DER JAHRGANG 2022: Die Vegetationsperiode 2022 begann mit einem trockenen Januar und Februar, was aufgrund der milden Temperaturen und geringen Niederschläge zu einem frühen Austrieb Anfang März führte. Auf diesen frühen Start folgte ein warmer April, der durch einen kühlen und regnerischen Mai gemildert wurde. Die Blüte erfolgte Ende April, während sich Anfang Juli die ersten Anzeichen der Reifephase zeigten. Die schwankenden Temperaturen, die von kühl und neblig bis heiß und trocken reichten, verlängerten die Reifephase um fast einen Monat. Auf einen warmen August folgte ein schwüler Anfang September, der von einer zehntägigen Hitzewelle geprägt war, die die Reifung der Trauben beschleunigte. Dank des Fachwissens und des Engagements unseres hauseigenen Landwirtschaftsteams konnten wir die gesamte Ernte schnell und effizient einbringen. Die daraus resultierenden Weine des Jahrgangs 2022 spiegeln die Wärme des Terroirs und den lebendigen Charakter des Jahrgangs wider.
Land: USA
Region: Kalifornien
Produzent/Appellation: Dalla Valle Vineyards
Weintyp: Rotweine
Jahrgang: 2022
Inhalt: 75 cl
Bio/Biodynamisch: Nein

97

Antonio Galloni

Vinous

The 2022 Maya is a rare Maya that is Cabernet Franc-driven, the first since 1989 with a similar blend. Pliant and layered, the 2022 is sublime. Dark cherry, plum, new leather, licorice and espresso all build in the glass. A remarkable wine, Maya may very well turn out to be one of the wines of the vintage. It is certainly one of my favorites at this stage and a clear front-runner. 12/2024


96+

Joe Czerwinski

Robert Parker/Wine Advocate

Dalla Valle's 2022 Maya is a blend of 55% Cabernet Franc and 45% Cabernet Sauvignon, dominated on the nose by scents of dark chocolate and black cherries, plus vaguely leafy notions and hints of dried spices. Tannic and taut, in obvious need of cellaring, this medium to full-bodied wine's tannins are not as deep or richly textural as they can be (as in the 2021, for example), but they remain impressive; and the finish exhibits superb length. The winery's Cabernet Sauvignon is more flattering to taste now, while the Maya may surpass it in time. 02/2025


99

Lisa Perrotti-Brown

The Wine Independent

The 2022 Maya is composed of 54% Cabernet Franc and 46% Cabernet Sauvignon. This is the first time since 1989 that more Cabernet Franc than Cabernet Sauvignon in the blend. Deep garnet-purple colored, it needs a fair bit of shaking to wake up notes of fresh boysenberries, wild blueberries, and red currants, giving way to an undercurrent of pencil shavings, garrigue, licorice, red roses, and iron ore. The full-bodied palate is very tightly wound with many layers of bright black, blue, and red berry flavors intertwined with minerally nuances and supported with a rock sold structure of firm, grainy tannins and bold freshness, finishing on a lingering ferrous note. The Cabernet Franc really shines through here and it is so, so good!99+


97

Jeb Dunnuck

Jeb Dunnuck

Moving to the 2022 Maya, it's the first year since 1989 that has this cuvée includes more Cabernet Franc than Cabernet Sauvignon. (It's 54% Cabernet Franc and 46% Cabernet Sauvignon that spent 20 months in 75% new barrels.) A fabulous nose of darker currants, leafy herbs, violets, camphor, new leather, and flower notes all define the aromatics, and it's medium to full-bodied, with a layered, polished mouthfeel, ripe tannins, and a brilliant finish. 08/2025


97

Jim Gordon

James Suckling

An intricate, supple, luscious wine that's silky, full-bodied and elegant yet age-worthy. Aromas of blackcurrants, dark chocolate and spearmint, then flavors of blueberries, black cherries, violets and creme de cassis. Tightly structured but still generous, this red blend is known for long-term aging. Made from 55% cabernet franc and 45% cabernet sauvignon grapes that were biodynamically grown. Drinkable now, but best from 2030. 07/2025


99

Colin Hay

The Drinks Business

Napa Valley; 45% Cabernet Sauvignon; 55% Cabernet Franc; aged for 22 months in French oak barrels, 75% of them new; 15% alcohol). Grace in motion. Elegant, refined, deep, dark and svelte at the spherical intense and highly compact core. What I perhaps love about this the most is the restrained amplitude, the diameter of the core set by the tannins, super-svelte and yet textural and tactile as they are. That gives this an amazing impact and intensity. Lovely confit petals and violet. Parma violets in fact (well, maybe less ‘fact’ than sensation). Such grace. Such refinement. Such subtlety for a wine with so much natural power. A star of any autumn campaign.